28 februari 2024
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2024/02/groenten-koken-liggend.jpg

Hoe kook jij je groenten?

Tips & Tricks Veelgestelde vragen

Hoe kook je groenten zodat ze meer smaak hebben, sneller gaar zijn en nog gezonder?

Groenten vormen voor mij de basis van mijn keuken; ze geven kleur, smaak en je kunt er bijzonder creatief mee zijn. Maar ook op gezondheidsvlak hebben groenten veel te bieden. Ze leveren vitaminen, mineralen, fytochemicaliën en vezels.

Maar hoe vaak hoor ik niet: ‘Groenten hebben geen smaak!’ Dat durf ik resoluut tegen te spreken. Dat komt doordat je ze op de verkeerde manier klaarmaakt. Als je groenten gewoon in water kookt, hebben ze inderdaad weinig smaak. Bovendien gaan ook de wateroplosbare nutriënten verloren in het kookwater dat wordt weggegoten.

Al jaren gaar ik groenten op een andere manier, zodat hun smaak juist wordt versterkt, hun voedingswaarde zoveel mogelijk bewaard blijft én ze bovendien sneller klaar zijn. Alleen maar voordelen dus.

Ik heb het al vaker gehoord: ‘Zo lusten mijn kinderen wél broccoli, zelfs spruitjes!’ Op de volgende manier gaar ik bloemkool, broccoli, spruitjes, kolen, boontjes …:

  • Doe de groenten in een pan en zet de pan op het vuur.
  • Giet er flink wat olijfolie bij (zoals wanneer je ze zou bakken).
  • Giet er een flinke scheut water bij (ongeveer 100 ml).
  • Zet het deksel op de pan.
  • Laat garen en check regelmatig of het niet aanbrandt. Giet er eventueel wat water of olie bij.
  • Als de groenten bijna gaar zijn, haal je het deksel van de pan en laat je het overtollige water uitkoken.
  • Giet er eventueel nog wat olie bij, peper en zout, en roerbak de groenten nog even kort. Het is niet de bedoeling om de groenten plat te garen of te bakken, integendeel.
  • Beetgare groenten zijn gezonder en smaken veel beter.

Wat zijn de voordelen?

Op deze manier worden de groenten eerder gestoomd dan gekookt en gaan er veel minder voedingsstoffen verloren in het kookwater. Ze behouden ook beter hun mooie natuurlijke vorm en kleur.

Maar misschien wel het belangrijkste is de toevoeging van vet, in dit geval olijfolie. Het gaat ook met kokosvet of boter. Vet is niet alleen een smaakgeleider, het haalt ook de smaak van de groenten naar boven. Vet bindt zich ook aan belangrijke nutriënten zoals vitamine A, D, E en K, en bètacaroteen, lycopeen en andere carotenoïden. De groenten krijgen dus niet alleen meer smaak, maar de vetoplosbare nutriënten zullen ook makkelijker worden opgenomen door je lichaam.

Fragment uit ‘Ik eet zo graag’

"Ik heb al vaker gehoord:‘Op die manier lusten mijn kinderen wel broccoli, zelfs spruitjes!’"
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2024/02/groenten-koken-scaled.jpg
Blogartikel delen

Gerelateerde blogberichten