Over Pascale

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/03/PN_01_2017_1945.jpg

Pascale Naessens is auteur van kookboeken, voedingsdeskundige, keramist/designer.

Voedingsdeskundige

Pascale Naessens is de bestverkopende culinaire auteur in het Nederlandstalige gebied. Ze is het boegbeeld van pure en gezonde voeding. Een aantal van haar boeken werd inmiddels vertaald in het Frans, Engels, Duits en Chinees.

Als jongvolwassene kampte Pascale met een eetprobleem, sindsdien is ze gepassioneerd door voeding. ‘Wat doet voeding met je lichaam? Wat doet voeding met je brein?’ Al meer dan 30 jaar volgt ze de voedingswetenschappen op de voet.

In Vlaanderen heeft ze gezonde voeding toegankelijk gemaakt voor het grote publiek. Zo’n 13 jaar geleden stond ze op de barricade om meer aandacht te vragen voor gezonde vetten en voorzichtig te zijn met het gebruik van meel (brood) en aardappelen. Haar visie, die haaks stond op de klassieke voedingsleer, lokte veel reacties uit. Maar het zijn vooral de succesverhalen van haar lezers die de aandacht trokken en nog altijd.

Mensen vallen af, terwijl ze toch lekker eten en geen honger lijden.” Dat is voor velen een verademing!

Mede onder druk van het succes van de boeken van Pascale Naessens, het boek van Kris Verburgh, ‘De voedselzandloper’ en vooral het enthousiaste publiek, zijn de algemene voedingsrichtlijnen in België aangepast en is de voedingsdriehoek letterlijk op z’n kop gezet. Groenten en fruit worden aanbevolen boven brood en aardappelen en er is ook ruimte voor oliën en vetten.

Alle boeken

“Pascale was de pionier in Vlaanderen, ze heeft gezonde voeding naar het grote publiek gebracht door haar eenvoudige recepten en aantrekkelijke boeken.”

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2022/07/COVER_beeld-cover-Pascale_klein_3.jpg

“Op het moment dat alle voedingsadviezen poneerden dat vetten ongezond waren, stelde Pascale Naessens een voedingsvisie voor die het tegenovergestelde beweerde. Ze heeft zich grondig verdiept in de effecten van voeding op gezondheid, maar kreeg de wind van voren van de traditionele wetenschap. Maar kijk, vorig jaar hebben verschillende organisaties hun richtlijnen aangepast. Ze bevestigen nu wat Naessens al jaren predikt: olijfolie, noten en vette vis zijn gezond.”
— professor VUB Reginald Deschepper

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-Schermafbeelding-1.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-Schermafbeelding-2.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_40T3014-2.jpg

Door het succes en de groeiende wetenschap rond ‘koolhydraatarme voeding’ staan nu ook de klassiek opgeleide deskundigen hier niet meer weigerachtig tegenover.

Intussen heeft Pascale meer dan 15 kookboeken geschreven, waaronder een aantal samen met  wetenschappers. Pascale Naessens levert onder meer recepten voor de publicaties van Tufts University, het gezondheidsplatform Diet Doctor, Libelle Lekker enz. Haar boeken worden aanbevolen door verschillende gezondheidsinstanties, waaronder ‘Voluit leven met Diabetes’. Een lijst van deskundigen die ook de koolhydraatarme visie onderbouwen en haar boeken aanbevelen vind je hier.

“Mijn eigen foutgelopen ervaring met voeding en de interviews met vooraanstaande voedingswetenschappers hebben me bijzonder veel inzichten gegeven, die ik deel via mijn boeken.”
— Pascale Naessens

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_06A9253-2-2.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_DSC3725-2.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_DSC4248-2.jpg

Keramist/designer

Ook als keramiste is ze gerenommeerd. Pure by Pascale Naessens for Serax wordt verkocht over heel de wereld. Zowel huisvrouwen als toprestaurants (Pure C, Boury en het wereldberoemde Londense restaurant Hakkasan) serveren op de borden van Pascale Naessens.

Pascale kon geen mooier samenspel vinden tussen eten en keramiek. Het is haar overtuiging dat ‘creativiteit’ gelukkig maakt. Die creativiteit heeft ze gevonden in de keuken, ze tovert met smaken, texturen en kleuren en maakt daarvoor de bijpassende borden. Ze is al 20 jaar keramiste en werkt sinds jaren samen met Serax. Intussen heeft ze haar universum kunnen uitbreiden met tableware, kitchenware en zaken voor het interieur.

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_DSC4317-2.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-Schermafbeelding-4.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-Schermafbeelding-5.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-DSC01960.jpg

Bio Pascale Naessens

Na haar studies Economische Wetenschappen trekt Pascale Naessens op 18-jarige leeftijd de wereld rond als internationaal fotomodel. Na vijf jaar omzwervingen in Parijs, Milaan, Madrid, Hong Kong, China en Tokio kiest ze weer voor België. Hier begint ze haar televisiecarrière bij VTM als omroepster en presentatrice van woonprogramma’s, toeristische zeilprogramma’s Jambers Odyssee en onlangs nog ‘De Schaal van Pascale’, een programma waarin op zoek werd gegaan naar de beste amateur pottendraaier.

Naast architectuur en interieur zijn koken en gezondheid haar passies. Ze wil er zich in verdiepen omdat ze zelf problemen had met haar eetgewoonten. Geïnspireerd door haar reizen naar het Verre Oosten volgt ze een opleiding tot consulente in gezonde leefgewoonten gebaseerd op de traditionele Chinese geneeskunde, beoefent ze tai chi en behaalt haar getuigschrift van shiatsu-therapeute en voedingsdeskundige. Ze volgt ook een opleiding tot restauranthouder en verschillende kookcursussen, van macrobiotisch koken tot lessen in toprestaurants. Intussen werkt ze aan haar skills als keramiste.

In 2010 komt haar eerste boek uit, een kookboek met een lichte filosofie. Het is geen dieet maar een manier van eten. Zeg maar een levensstijl. Haar boek is meteen een schot in de roos. Intussen heeft ze vijftien boeken gepubliceerd, stuk voor stuk bestsellers. Allemaal hebben ze de verkooplijsten aangevoerd op nummer één en dat doen ze nog steeds.

Jaarlijks organiseert ze een challenge die is uitgegroeid tot ‘Go Pure Masterclasses’. Het is een online gezondheidsplatform, waarbij mensen worden uitgenodigd om samen een week lang gezond te eten en te leven. De deelnemers krijgen recepten, kookvideo’s, bewegingsvideo’s en leerrijke interviews met gezondheidsdeskundigen om zo inzichten te krijgen en te ervaren wat een gezonde levensstijl met je doet. De ‘Go Pure Masterclasses’ zijn ieder jaar een groot succes en vinden plaats in september.

Keramiek maken, boeken schrijven, voedingsdeskundigen interviewen en de ‘Go Pure Masterclasses’ organiseren zijn haar hoofdbezigheden. Daarnaast is ze een veel gevraagde spreker.

Pascale Naessens is een bijzonder gedreven creatieve duizendpoot en een inspiratie voor vele anderen die bezig zijn met gezonde voeding en keramiek.

Mijn kookstijl

“Het mooiste compliment dat ik regelmatig krijg: ‘dankzij jouw recepten kook ik (weer) graag.”

Koken met mijn boeken is een plezier: weinig werk, bijzonder smaakvolle gerechten en bij iedere hap word je gezonder. Wie overgewicht heeft, zal ervan afslanken. Op die manier wordt eten bereiden en opeten een puur genot.

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2022/07/pascalekoken.jpg

Mijn recepten zijn populair omwille van een aantal redenen:

 • Ze zijn bijzonder lekker (ook omdat vet is toegelaten),
 • eenvoudig te bereiden (met weinig ingrediënten),
 • goed voor de gezondheid en de lijn (wetenschappelijk onderbouwd) en
 • een streling voor het oog (maakt je gelukkig).

Wat vind je veel in mijn recepten:

 • onbewerkte natuurlijke voeding zoals groenten, fruit, olijfolie, vette vis, noten, zaden, volle yoghurt, kip, eieren, …

Wat je niet (of weinig) vindt in mijn recepten:

 • Meel en suiker (producten gemaakt van geraffineerd meel, zoals gewoon brood, pasta, deeg, …)
 • Geraffineerde fabrieksvoeding
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-Pascale00809.jpg https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_DSC6191-2.jpg

Het komt in de praktijk hier op neer.

Ik vervang brood, witte rijst, pasta en aardappelen door een extra portie groenten met een flinke scheut olijfolie. Een veel gezondere combinatie die je echt verzadigt. Geen bloedsuikerpieken en meer vezels en vetten die goed zijn voor je darmen en hersenen. In die zin sluit mijn manier van eten aan bij de grote lowcarb-beweging.

Nog even dit…
Ik vind het helemaal niet erg als mensen thuis toch aardappelen of brood bij mijn gerechten eten. Ik ben de ‘Puur eten politie’ niet. Ik ga niet aan je deur komen kloppen. Iedereen kan zijn eigen gezondheidsreis maken en iedereen vult die in zoals zij of hij wil. Als mijn recepten je kunnen inspireren, dan ben ik blij. En als ik dan toch een tip mag geven: eet de aardappelen op het einde van de maaltijd, dan worden ze trager opgenomen en geven ze niet zo’n grote suikerpiek.

Bekijk mijn recepten

Het verschil tussen de klassieke visie (minder calorieën) en de moderne visie op voeding.

“Gezond eten is niet voor iedereen weggelegd. Sommige mensen willen niet of kunnen niet. Iedereen moet in alle vrijheid de balans voor zichzelf maken. Voor mij is de keuze makkelijk, het is zo eten of de hele dag depressief in de zetel liggen.”

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2022/12/pascale-naessens-feest-feestdagen-PN_Duffel_24_10_2015_40T9887.jpg https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-Schermafbeelding-1.jpg

Iedereen kan koken met mijn recepten.

Veel mensen die willen afvallen, hebben er al een hele geschiedenis van diëten opzitten. Het lukt hen veelal niet omdat ze constant honger hebben en hunkeren naar eten. Mijn keuken daarentegen vult en is lekker. Daardoor is het makkelijk vol te houden en blijven de kilo’s eraf.

“Afslanken kan iedereen, maar de belangrijkste vraag is: kun je je nieuwe manier van eten volhouden en de kilo’s eraf houden?”

Praktische tips van Pascale

Thuis

 • Vervang je broodontbijt door een fruitontbijt.
 • Vervang je aardappelen bij de maaltijd door een extra portie groenten en giet er een flinke scheut olijfolie over.

Restaurant

 • Vraag aan de ober om geen broodmandje te zetten.
 • Kies een vis- of vleesgerecht en vraag om de aardappelen te vervangen door een extra portie groenten en saus.

Buffet

 • Ga eerst voor de groenten, vul hiermee minstens de helft van je bord.
 • Kies voor vis, vlees, kaas of volle granen.
 • Vul aan met een saus.

 

 

Denk niet in termen van ‘mag dat?’ Alles mag! Maar denk in mogelijkheden, inzichten … als je de wetenschap rond ‘suikerpieken’ begrijpt en weet wat ze in je lichaam teweegbrengen en hoe je ze kunt voorkomen, dan wordt alles veel makkelijker en interessanter.

“Vervang de aardappelen door een extra portie groenten met een flinke scheut olijfolie. Zo krijg je meer vezels, nutriënten en vet binnen die je echt verzadigen en die goed zijn voor je darmen en hersenen.”

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_DSC9411-1.jpg

Gepocheerde peren in rode wijn uit Ik Eet Zo Graag 2.

Bekijk recept

 

Uit de bocht gaan mag!

Het draait niet om het getal op de weegschaal, maar om je gezondheid, je goed voelen, energiek zijn.

In het leven is niets zwart-wit. Zeker voeding niet. Ik wil genieten van het leven en niets uitsluiten. Mijn idee is dat 70 tot 80% van wat je eet basisvoedsel moet zijn. Dat betekent natuurlijke voeding die je lichaam iets te bieden heeft: groenten, fruit, noten, zaden, vis, vlees, eieren, … Daarnaast kan 20 tot 30% wat ik noem comfortfood zijn: dessert, gewoon brood, frieten, ontbijtkoeken, … Het is die 100% die van jou een gelukkig en gezond iemand maakt.

Lowcarb

Gematigd koolhydraatarme mediterrane voeding, zo omschrijft Pascale haar keuken het liefst.
Mediterraan, omwille van de overvloed aan groenten, fruit, vis, olijfolie, …
Gematigd koolhydraatarm, omdat ze de moderne, gefabriceerde koolhydraten links laat liggen (gewoon brood, witte rijst, pasta, alles gemaakt met meel en suiker) en enkel de vezelrijke, onbewerkte koolhydraten gebruikt, zoals groenten en fruit, kikkererwten, linzen, quinoa, …

Eigenlijk komt het hierop neer: eet vooral natuurlijke onbewerkte voeding. Wie natuurlijke voeding eet zal automatisch minder snel verteerbare koolhydraten eten en meer vet binnenkrijgen, omdat snelle koolhydraten vooral in bewerkte voeding zitten, denk maar aan alle voedingswaren gemaakt van meel en suiker. Onbewerkte voeding bevat ook meer vet, daar is het vet niet uitgehaald zoals bij light producten zoals magere yoghurt.

“Eigenlijk zou ik liever spreken over ‘normal’ carb in plaats van ‘low’ carb.”
— Pascale Naessens

We zijn het normaal beginnen vinden om heel veel bewerkte koolhydraten te eten. Maar welke koolhydraten aten we vroeger? Je hoort het in bovenstaande video.

“Focus je niet op dat getal op de weegschaal, je beter voelen is het doel, afslanken is het gevolg.”
— Pascale Naessens

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2022/12/pascale-naessens-boek-boeken-_DSC1606.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_DSC3525-2.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_DSC7250-2.jpg

Gezondheid

Wat doet deze manier van eten voor je gezondheid?

 • Je krijgt er meer energie van (bloedsuikerspiegel blijft stabieler).
 • Als je overgewicht hebt val je af (bijzonder verzadigend, waardoor je minder eet).
 • Je kunt er je diabetes type 2 (mocht je dat hebben) in veel gevallen mee terugschroeven en onder controle houden.
 • Ze verlaagt de kans op hart- en vaatziekten.
 • Ze verlaagt je bloeddruk.
 • Je maakt je darmen er gelukkig mee (meer natuurlijke voeding, meer gefermenteerd en meer vezels).
 • Sommige ernstige en kleine gezondheidskwaaltjes verdwijnen. Sommigen zien een verbetering in hun reumagerelateerde aandoeningen en darmproblemen (zie getuigenissen).
 • Mensen die aanleg hebben voor eetstoornissen krijgen een houvast.

 

Bekijk de interviews met deskundigen

“Ik wil niemand overtuigen om gezonder te eten, als je dat zelf niet wilt, lukt het toch niet. Mijn boeken zijn er voor mensen die houden van een eenvoudige keuken en beter willen eten.”

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2022/07/Feeling20-20Pascale20en20Walter20Willett.jpg

Pascale interviewt Walter Willett van Harvard university

Waar haalt Pascale haar kennis?

Mijn grote leermeesters inzake gezonde voeding zijn prof. Fritz Muskiet, prof. Hanno Pijl, prof. David Ludwig, prof. Dariush Mozaffarian, prof. Walter Willet en nog vele anderen. Ik heb mijn kennis vooral aan hen te danken. Ik heb uren met hen doorgebracht terwijl ze me heel geduldig uitlegden waarom het fout loopt met onze huidige eetgewoonten en waarom het klassieke voedingsadvies niet werkt.

Intussen heb ik heel wat andere deskundigen leren kennen, vaak omdat ze positief reageren op mijn boeken. Soms ontstaat er een boeiende wisselwerking. Ik interview hen en integreer de laatste nieuwe inzichten in mijn recepten en deel deze in mijn boeken.

Ik ben me gaan verdiepen in de voedingswetenschappen omdat ik wou begrijpen wat er fout liep bij mijn eigen eetgewoonten. Al mijn pogingen om beter te eten kon ik niet volhouden, terwijl ik zo hard mijn best deed. Ik volgde de klassieke voedingsleer, liet me bijstaan door een klassiek geschoolde diëtiste en een psycholoog en nog lukt het me niet. Ofwel was ik aan het diëten ofwel mezelf aan het overeten en vooral: ik was altijd diep ongelukkig. Daarom ben ik wetenschappers gaan interviewen, ik wou het begrijpen.

Bekijk de interviews met deskundigen

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-DSC_1386-1.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-DSC_1586-1.jpg
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-Schermafbeelding-6.jpg

“Ik gebruik de wetenschap rond voeding om mij beter te voelen. Ik heb geen last heb meer van ‘cravings’ of eetbuien, heb meer energie, mijn huid is beter geworden, en ik heb geen ‘moodswings’ meer.”
— Pascale Naessens

Mijn strijd

Als model wilde ik nog slanker zijn.

Na mijn eerste dieet rond mijn achttiende voerde ik een jarenlange strijd met mijn eetgewoonten. Ofwel was ik aan het diëten, ofwel at ik te veel met het bekende jojo-effect tot gevolg. Ik ging hulp zoeken bij klassieke voedingsdeskundigen, maar ook daar liep het fout. Het schema dat ze me voorschreven om mijn gewicht te behouden – ik hoefde zelfs niet meer te vermageren, want ik had er genoeg van – was niet haalbaar voor mij. Het was een dieet gebaseerd op het tellen van calorieën en alle vet moest ik mijden. Het resultaat was dat ik constant honger had en hunkerde naar eten. Bovendien werd ik chagrijnig van al dat tellen. Het gevolg van al die beperkingen en opgekropte hunker waren ‘eetbuien’ en daarbij verlangde ik maar naar één ding: ‘snelle koolhydraten’, dus brood, gebak, ontbijtkoeken, frieten… Het gevolg van die eetbuien waren bloedsuikerpieken, die dan weer mijn hormonen in de war brachten. Ik was dus verzeild in een vicieuze cirkel en zat gevangen in het verslavende web van snelle koolhydraten.

Ik voelde mij ellendig, want ik kon mij niet houden aan de opgegeven dagelijkse hoeveelheid calorieën die normaal zijn voor iemand van mijn grootte en leeftijd. Het probleem moest dus wel bij mij liggen, aan mijn wilskracht of beter gezegd aan mijn gebrek aan wilskracht. De klassieke voedingsleer was er in ieder geval wel in geslaagd om mij op te zadelen met een schuldgevoel.

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_06A9607-2-2-2.jpg https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/02/pure-pascale-naessens-_40T0662-2.jpg

Weg met diëten, ik haat diëten.

Toen is mijn zoektocht begonnen naar een andere manier van eten. Wat liep er fout? Een mens is tenslotte gemaakt om te eten en meer dan alleen maar een blad sla of een appel. Ik ben me beginnen verdiepen in het thema: wat doet voeding met je hersenen, wat doet voeding met je lichaam. Ik verslind nog altijd boeken en internationale wetenschappelijke studies over voeding en de mens.

Toen ik anders ben gaan eten zijn al mijn problemen verdwenen als sneeuw voor de zon. Ik kan alleen maar zeggen: ik eet veel meer dan vroeger, veel gevarieerder, meer vet, nooit ‘light producten’, ik tel geen calorieën (dat is achterhaald), ik geniet van een glaasje wijn en iedere maaltijd eet ik mijn buikje rond. Ik geniet in alle vrijheid, zonder enig schuldgevoel en zonder dat ik één gram bijkom…

Het is niet eens moeilijk of speciaal. Ik heb geen geheimen. Iedereen kan het gewoon volgen. Het is een heel natuurlijke manier van eten en daarom voelt het zo goed aan.

‘Intuïtief eten?’

Ik ben absoluut een grote voorstander van intuïtief eten, maar in een wereld van overvloed en vol verleidingen is het niet iedereen gegeven om intuïtief te eten. Kijk maar eens goed rond, de meeste mensen eten intuïtief. Wat is het gevolg? Meer dan 59 % lijdt aan overgewicht/obesitas en 1 op 3 kinderen is zwaarlijvig. Het gaat niet alleen om overgewicht maar ook om het risico op chronische ziektes: diabetes, hart- en vaatziekten, kanker … (Cijfers WHO )

Het is net inzicht in voeding dat belangrijk is. Regels en structuur kunnen houvast bieden om gezonde voedingsgewoontes op te bouwen, nadien kun je eventueel intuïtief verder gaan. Alhoewel ikzelf het gevoel heb dat ik in alle vrijheid eet, houd ik me toch aan mijn basisregels (geen brood en aardappelen of andere geraffineerde koolhydraten bij de maaltijd).

Dat maakt het allemaal veel makkelijker dan iedere dag opnieuw nieuwe keuzes te moeten maken: Vandaag wel? Een beetje? Hoeveel? …Vergelijk het met mensen die verkiezen om helemaal geen alcohol meer te drinken in plaats van gematigd te drinken. Duidelijkheid is soms makkelijker. Welke keuze je ook maakt, het belangrijkste is dat het je het kunt volhouden.

Brood en aardappelen? Help, wat een controverse!

Ik weet dat er altijd veel ophef is als ik iets over brood en aardappelen zeg. Ik ben niet zozeer ‘tegen’ (ik vind vooral brood nog altijd bijzonder lekker, te lekker, dat is net het probleem!) maar ik ben vooral vóór goed eten. Als je voeding op die manier bekijkt dan zijn er gewoon veel betere keuzes te maken dan iedere dag aardappelen en brood eten. De aardappel heeft ons in de tijd gered van de hongersnood, omdat hij veel calorieën levert, maar intussen leven we in een wereld van overvloed en zijn er veel gezondere keuzes te maken. Nu weten we dat aardappelen en gewoon brood vooral suikerpieken leveren en net daarom zijn ze zo verslavend lekker.

Ik verwijs graag naar een pagina op de website van Harvard University, waarin een blikje coca cola wordt vergeleken met een aardappel.

The problem with potatoes

Wil je graag brood eten, kies dan voor zuurdesem of artisanaal brood. Dat bevat nog altijd veel zetmeel maar levert minder suikerpieken op. Maar is brood, zoals bij mij, één van je valkuilen, dan is het misschien makkelijker om alles wat gemaakt is van meel en suiker zoveel mogelijk te mijden.

Graag toch een aardappel erbij? Eet deze dan op het einde van de maaltijd, dat maakt de suikerpiek minder groot. Hetzelfde geldt voor rijst of andere snelle koolhydraten. Om diezelfde reden is het beter om dessert of ander zoet na de maaltijd te eten en niet op een lege maag. En om diezelfde reden eet ik volle yoghurt en zaden bij het fruitontbijt.

Mijn kookstijl
Over Pascale
Lowcarb
Mijn kookstijl
Mijn strijd
Lowcarb

Lees meer op mijn blog