02 februari 2022
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2022/12/serax-pure-pascale-naessens-SERAX_NAESSENS_1004_88.jpg

Ik voel me heel goed bij jouw manier van eten. Nu ben ik zwanger en is mijn vraag: mag ik zo blijven eten en waarop moet ik letten?

Veelgestelde vragen

Alvast proficiat met je zwangerschap!

Uiteraard mag je m’n boeken blijven gebruiken tijdens je zwangerschap!

Het is juist superbelangrijk dat je een gezonde levensstijl blijft behouden: gezonde voeding, bewegen, niet roken, … Dit zal je ook helpen om een aanbevolen gewichtstoename tijdens je zwangerschap te verkrijgen en om zo minder zwangerschapskwaaltjes te krijgen.

Waarop te letten en vooral wat te eten tijdens een zwangerschap:

  • De calciumbehoefte is iets verhoogd tijdens een zwangerschap. Goede bronnen van calcium zijn: groene kool, spinazie, broccoli, granen, melk en melkproducten, zeewier, amandelen, hazelnoten, gedroogde vijgen en calciumrijk water.
     
  • Jodium is een mineraal dat belangrijk is voor de hersenontwikkeling van de baby. Aangeraden wordt minstens 2 x per week zeevis te eten, waarbij vette vis en magere vis best afgewisseld worden. Zeezout is een natuurlijke bron van jodium, maar bevat bijlange niet zoveel jodium als gejodeerd zout. Gejodeerd zout kunt u zo in de supermarkt kopen.
     
  • Voldoende Vitamine D is belangrijk voor jou en je baby. Vitamine D maak je voornamelijk aan in de huid onder invloed van de zon (vooral in de zomer, wanneer de zon krachtig is). Het komt in beperkte mate voor in voeding, zoals eieren, vis en volle melkproducten. Je vitamine D gehalte kan je best laten checken bij je huisdokter, die je eventueel een vitamine D supplement kan voorschrijven.
     
  • Zorg voor voldoende foliumzuur, dat voorkomt spina bifida of een open ruggetje. Je arts of gynaecoloog zal je wellicht foliumzuur voorschrijven omdat het heel moeilijk is om voldoende foliumzuur uit voeding te halen. Foliumzuur is een vitamine die gevoelig is voor warmte en daarom gemakkelijk vernietigd wordt tijdens het kookproces. Slechts de helft van het ingenomen foliumzuur via voeding zou dan ook effectief opgenomen worden. Foliumzuur zit in bladgroenten zoals spinazie, veldsla, kropsla, koolsoorten, prinsessenboontjes, erwtjes, courgetten, bijna alle gekleurde fruit- en groentesoorten en in volle graanproducten.

Opletten met:

  • Rauw en halfgaar vlees (tartaar, half doorbakken vlees en gevogelte…)
  • Rauwkost moet je uiteraard bijzonder goed wassen en spoelen.
  • Rauwe melk en kaas van rauwe melk.
  • Te hoge dosissen vitamine A : Vitamine A is belangrijk voor de ontwikkeling van de ogen van de baby, maar een te hoge dosis verhoogt de kans op misvormingen. Je kan dus best geen lever eten tijdens de zwangerschap. Let ook op met multivitaminepreparaten die vitamine A bevatten.

Dus als je gevarieerd eet en je laat je opvolgen door een gynaecoloog, dan zit je heel goed. Minstens even belangrijk: vergeet vooral niet te genieten van je zwangerschap! Een gelukkige moeder maakt een gelukkige baby.

Veel succes met je zwangerschap!

Blogartikel delen

Gerelateerde blogberichten