06 mei 2024
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2024/05/Chez-Pascale-sfeer-22.jpg

Is het gezonder om eerst groenten te eten en dan pas koolhydraten?

Gezondheid

Nutriënten in een bepaalde volgorde eten zou de bloedsuiker onder controle houden. Maar is dat wetenschappelijk onderbouwd?

Het is een populaire trend op het internet: voedsel in de ‘juiste’ volgorde eten: eerst groenten, dan proteïnen en vetten, en als laatste koolhydraten. Op die manier worden suikerpieken aanzienlijk verlaagd; wat cravings, vermoeidheid en gezondheidsrisico’s als diabetes type 2 vermindert.

Wat zegt het onderzoek?

Onderzoek toont aan dat deze manier van eten inderdaad een gunstig effect heeft op de bloedsuikerspiegel, vooral wanneer er van diabetes type 2 of pre-diabetes sprake is.

Voor alle anderen is dit niet zo duidelijk, al zijn er een aantal redenen om het toch te proberen, volgens Dr. Shukla, arts en onderzoeker aan het Weill Cornell Medicine in New York.

Er is nog niet veel onderzoek gedaan naar de voordelen maar uit de resultaten komen wel steeds dezelfde bevindingen naar voren. Zo blijkt dat de bloedsuikerspiegel beduidend lager is wanneer men koolhydraatrijke voeding pas aan het einde van de maaltijd eet in plaats van aan het begin.

Het is niet helemaal duidelijk hoe dat komt. Een verklaring zou kunnen zijn dat het eten van vetten, vezels en proteïnen ervoor zorgt dat de vertering in de maag trager verloopt, wat de opname van suikers uit koolhydraten in het bloed vertraagt. Om die reden is het ook aangewezen voor mensen met diabetes type 2 of prediabetes om eerst groenten en proteïnen te eten omdat deze, anders dan koolhydraten, niet snel omgezet worden in suikers en zo suikerpieken veroorzaken. Volgens sommige onderzoeken lijkt het er zelfs op dat dit suikerverlagend effect bij patiënten met diabetes type 2 vergelijkbaar zou zijn met dat van diabetesmedicatie.

Zou iedereen op deze manier moeten eten?

Ook bij mensen die geen diabetes hebben zorgt het eten van koolhydraten aan het einde van de maaltijd ervoor dat suikerpieken in het bloed teruggedrongen worden, maar gezonde mensen hoeven meestal hun suikerspiegel niet op die manier onder controle te houden. Een lichaam dat naar behoren functioneert zorgt ervoor dat de suikerspiegel enkele uren na de maaltijd weer gestabiliseerd is.

Maar omdat proteïnen, vetten en vezelrijke voeding trager verteren, zorgt het eten van koolhydraten aan het einde van de maaltijd er wel voor dat je langer en beter verzadigd bent. Bovendien is het zo dat je op deze manier wellicht meer groenten en proteïnen eet en minder koolhydraten, die meer calorieën en minder voedingsstoffen bevatten. Als je het makkelijk vindt om zo te eten, prima, maar veel groenten en kwaliteitsvolle voeding eten is veel belangrijker dan de volgorde waarin je dat doet.

Bron

"Gezonde mensen hoeven meestal hun suikerspiegel niet op die manier onder controle te houden. Een lichaam dat naar behoren functioneert zorgt ervoor dat de suikerspiegel enkele uren na de maaltijd weer gestabiliseerd is."
Blogartikel delen

Gerelateerde blogberichten