Gefermenteerde tomatensaus
Bereiding: 0 min.

Gefermenteerde tomatensaus

Uit Puur Eten 2

Ik kook voor
-
personen
+
Naar overzicht recepten

Over dit recept

Een gezonde smaakmaker als aanvulling op je maaltijd!

Ingrediënten

limoensap
limoensap
limoensap
limoensap
limoensap
limoensap
limoensap
limoensap
limoensap
limoensap
1 teentje knoflook
2 teentjes knoflook
3 teentjes knoflook
4 teentjes knoflook
5 teentjes knoflook
6 teentjes knoflook
7 teentjes knoflook
8 teentjes knoflook
9 teentjes knoflook
10 teentjes knoflook
0,5 bosje koriander
1 bosje koriander
1,5 bosjes koriander
2 bosjes koriander
2,5 bosjes koriander
3 bosjes koriander
3,5 bosjes koriander
4 bosjes koriander
4,5 bosjes koriander
5 bosjes koriander
1 sjalot
2 sjalotten
3 sjalotten
4 sjalotten
5 sjalotten
6 sjalotten
7 sjalotten
8 sjalotten
9 sjalotten
10 sjalotten
250 g trostomaatjes
500 g trostomaatjes
750 g trostomaatjes
1 kg trostomaatjes
1,25 kg trostomaatjes
1,5 kg trostomaatjes
1,75 kg trostomaatjes
2 kg trostomaatjes
2,25 kg trostomaatjes
2,5 kg trostomaatjes
3 g fleur de sel
6 g fleur de sel
9 g fleur de sel
12 g fleur de sel
15 g fleur de sel
18 g fleur de sel
21 g fleur de sel
24 g fleur de sel
27 g fleur de sel
30 g fleur de sel
Gerecht delen

Bereiding

Snijd de trostomaatjes in kwarten en versnipper de sjalotten, de knoflook en de koriander. Doe alles in een kom, giet er wat limoensap over en voeg de fleur de sel toe.

Ga dan eerst je handen goed wassen, want nu begint het leuke deel: kneed alles goed met je handen tot de groenten hun vocht afgeven. Dit duurt 3 tot 5 minuten.

Doe het mengsel dan in de glazen pot. Wellicht is hij niet eens tot de helft gevuld, maar dat is juist de bedoeling. Maak een vuist en duw de tomaatjes goed aan zodat er geen luchtbellen meer in zitten. Stop het plastic zakje in de pot en vul het met water. Op die manier kan er geen lucht bij de tomaten; dat is wat je een ‘waterslot’ zou kunnen noemen. Leg een paar handdoeken over de pot en zet hem weg op kamertemperatuur. Na 3 dagen is je fermentatie klaar.

Breng nu de inhoud over naar een kleinere pot, die je tot bovenaan vult zodat er weinig lucht bij kan. Sluit de pot hermetisch af met een deksel. Bewaar de pot vanaf dat moment wel in de ijskast. Dan stopt het fermentatieproces en blijft de inhoud (afgesloten) zeker een paar maanden goed. Het resultaat is een licht zurig sausje, maar met een heerlijke smaak.

TIP – FERMENTEREN
Ik geef graag toe dat fermenteren echt iets is voor de liefhebbers. Zelf heb ik het nog niet zo lang ge- leden ontdekt en ik heb me er met enthousiasme in verdiept. Iedereen zou het eens moeten proberen. Het is gewoon leuk en spannend om het fermentatieproces te volgen.

In het begin is het wat zoeken en durf je er misschien niet zo goed aan te beginnen.
Op internet (bv. YouTube) vind je heel veel informatie en filmpjes die je op weg kunnen helpen.
Het is meer de angst om iets fout te doen die de meesten ervan weerhoudt, maar het is echt niet moeilijk. Beschouw gefermenteerde groenten als extra smaakmaker. Eet ze af en toe en zie ze als aanvulling op een rijk gevarieerd voedingspatroon, als onderdeel van een maaltijd.

TIP – HYGIËNE IS BELANGRIJK
Fermenteren is niets anders dan een gecontroleerd rottingsproces. Maar we willen enkel dat de goede bacteriën dit doen, daarom is het noodzakelijk om altijd hygiënisch te werken en de potten die je gebruikt, eerst goed uit te wassen. Zet ze in de vaatwasser of was en spoel ze goed met de hand. Het Nederlandse Voedingscentrum beschouwt het eten van gefermenteerde voedingsmiddelen als veilig.

TIP – LEESVOER OVER FERMENTEREN
Wie meer wil weten over het fermenteren van etenswaren, raad ik het boek The Art of Fermentation van Sandor Ellix Katz aan (Chelsea Green Publishing, 2012).
Een absolute aanrader over de werking van de darmen is De mooie voedselmachine van de jonge Duitse auteur Giulia Enders (Luitingh-Sijthoff, 2015). Dat boek zou iedereen moeten lezen om meer inzicht in en respect voor de wonderlijke en ingenieuze werking van onze darmen te krijgen. Het is een wetenschappelijk onderbouwd boek, maar ook heel leesbaar en met veel humor geschreven.

Meer info over goede darmbacteriën, vind je hier of in Puur Eten 2

"Ik geef graag toe dat fermenteren echt iets is voor de liefhebbers. Zelf heb ik het nog niet zo lang ge- leden ontdekt en ik heb me er met enthousiasme in verdiept. Iedereen zou het eens moeten proberen. Het is gewoon leuk en spannend om het fermentatieproces te volgen."

Gerecht delen