01 juni 2023
https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/06/06A9519-2-scaled.jpg

Over rituelen

Filosofie

"Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer er aan het eten rituelen voorafgaan, het eten meer gesmaakt wordt. "

Ik laat me graag verleiden tot rituelen. Ze geven een extra dimensie aan gewone handelingen zoals eten bereiden. In plaats van koken te laten verglijden tot een dagelijkse sleur, buig je het om tot een inspirerend moment. Rituelen brengen structuur en rust in je hoofd en maken gewone klusjes waardevol en speels. Tijdens een ritueel ben je niet op zoek naar een of andere beloning of erkenning van buitenaf. Op die manier geniet je meer van de kleine dingen in het leven. Het gevolg is ook dat het eten daarna nog beter smaakt, omdat het genot groter is door de persoonlijke betrokkenheid.

Creëer je eigen rituelen

We moeten weer eten klaarmaken! Nee, we moeten helemaal niets, we willen.☺ Bovendien hebben we alles in eigen handen: we maken er iets moois van, of iets saais. Zoals we zelf willen. Vind plezier in je werk, doe gekke dingen. Maak bewust eten klaar, gebruik je lievelingsingrediënten, houd het eenvoudig en haalbaar, maak het gezond voor jezelf en voor je geliefden. We hebben de neiging om het tafelen en het verorberen van eten belangrijk te vinden, maar aan het eten klaarmaken schenken we maar weinig aandacht. Waarom zou dat minderwaardig zijn? Huldig de ayurvedische gedachte dat het bereiden van eten iets spiritueels heeft. Maak van je keuken een mooie werkplek, jouw werkplek. Gebruik mooi en goed materiaal, omring je met mooie en leuke spullen die je gelukkig maken. Heb geen angst om zelf aan de slag te gaan. Zo heb ik dit jaar heel de keuken zelf geschilderd. Op die manier voel ik me nog meer betrokken en is het nog meer mijn creatieve plek geworden.

Wetenschappelijk onderzoek

Volgens sommigen is het niet toevallig dat de Fransen, bekend om hun liefde voor eten, veel culinaire rituelen hebben. Wellicht is dat ook de reden waarom Franse kinderen alles lusten. In Franse scholen wordt er veel aandacht geschonken aan vers en gezond eten, kinderen krijgen als lunch zelfs een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert voorgeschoteld. Wetenschappelijk onderzoek laat zien dat wanneer er aan het eten rituelen voorafgaan, het eten meer gesmaakt wordt. In een experiment kregen twee verschillende groepen chocolade. De ene groep at de chocolade op een gewone manier, de andere groep moest de chocolade op een speciale manier breken en mocht die dan pas opeten. De laatste groep gaf aan meer te genieten van de chocolade. Onderzoekers zijn het erover eens: rituelen maken het leven vaak beter en vergroten het genot.

Wat is een ritueel?

Volgens het Nederlands woordenboek is het een reeks handelingen met een speciale betekenis, handelingen die iets symboliseren. Anderen omschrijven het als een symbolische activiteit, die vaak herhaaldelijk en ongewoon gedrag inhoudt en voorkomt in vaste en episodische sequenties. Ook leuk om te weten is dat rituelen ook bij dieren voorkomen. Rituelen kunnen bestaan uit ongewone gedragingen, woorden, klanken, dans, zang, handelingen … Aan jou de keuze.

Deze tekst komt oorspronkelijk uit het boek Nog Eenvoudiger 2

https://admin.purepascale.com/wp-content/uploads/2023/06/DSC7912-scaled.jpg
Blogartikel delen

Gerelateerde blogberichten