Eenvoudige combinaties
Hoe eenvoudiger de maaltijd, hoe eenvoudiger de vertering.
Basis = Combineer geen koolhydraten met proteïnen
- Geconcentreerde proteïnen: vlees, vis, kaas, soja, quorn, seitan, …
- Geconcentreerde koolhydraten: quinoa, linzen, bonen, kikkererwten, aardappelen*, brood*, pasta*, rijst*, granen*
* Dat zijn snelle koolhydraten, deze eet ik heel zelden omdat ze heel snel hun suikers afgeven en je bloedsuikerspiegel laten pieken. Zie ze als comfortfood.
Het pricipe van eenvoudige voedselcombinaties werkt zo krachtig dat het je hele leven kan veranderen.
Wij zijn het enige levende wezen op aarde dat alles door elkaar eet. We eten niet alleen alles door elkaar, maar ook nog eens grote hoeveelheden, dat belast ons spijsverteringstelsel en vertraagt de vertering dermate dat het eten begint te gisten en te rotten in je maag en darmen nog voor het goed kan verteerd worden met het bekende opgeblazen gevoel en krampen tot gevolg.
Eenvoudige voedselcombinaties:
- Vis + groenten
(eiwitten + groenten) - Vlees + groenten
(eiwitten + groenten) - Kaas+ groenten
(eiwitten + groenten) - Aardappelen + groenten
(snelle koolhydraten + groenten)
Elke voedingsgroep heeft zijn specifieke enzym nodig om te worden afgebroken. Bovendien heeft eiwit in de maag een zure omgeving nodig om te worden afgebroken en de afbraak van zetmeel begint met het enzym ptyaline (speekselamylase) dat enkel functioneert in een basische omgeving. Deze twee samen (een zuur en een base) neutraliseren elkaar. De vertering van snelle koolhydraten wordt verhinderd door de aanwezigheid van zure spijsverteringssappen, terwijl de eiwitten niet goed kunnen verteerd worden vanwege de basische sappen.
Wie eenvoudige combinaties respecteert, voelt meteen de weldaden:
- je hebt geen opgezette buik;
- je hebt geen overladen maag;
- er is geen gisting van voedsel in de darmen;
- je hebt geen slaperig gevoel;
- je voelt je veel fitter en hebt meer energie omdat je lichaam geen energie verliest aan een zware vertering en omdat je meer voedingstoffen uit je eten kan halen, alles verteert vlotter (je bent wat je verteert en niet zozeer wat je eet);
- het werkt afslankend;
- het laat je huid stralen;
- het stimuleert de goede darmbacteriën.
Al mijn recepten zijn samengesteld volgens eenvoudige combinaties. Probeer het zelf uit en je zult het meteen de weldaden van eenvoudige voedselcombinaties merken.
Wat met fruit?
Fruit eet ik als ontbijt.
Het beste wat ik ooit gedaan heb, is brood ‘s morgens vervangen door fruit. Het geeft me een boost aan vitaminen, mineralen, antioxidanten, secondaire plantenstoffen, water, … Lees er wetenschappelijke artikels over gezonde voeding op na, dan lees je heel vaak ‘eet meer groenten en fruit’. Nog nergens heb ik gelezen ‘eet meer brood’, integendeel! De graanproducten liggen meer en meer onder vuur, er verschijnen heel wat wetenschappelijke studies en boeken die de ‘granen’ als basis van onze voeding onderuit halen.
Uit een Britse studie bij 65.226 mannen en vrouwen kwam duidelijk naar voor: hoe meer groenten en fruit je eet, hoe minder kans je hebt om te sterven aan gelijk welke ziekte op gelijk welke leeftijd. 7 stuks en meer vermindert de kans op sterfte met 42%. Het vermindert het risico op een hartaanval, kanker, beroerte, … Dr Oyebode*, die de leiding van het onderzoek had, voegt er wel aan toe dat ‘aardappelen’ niet meetellen omdat ze vooral snelle koolhydraten leveren. Groenten en fruit bevatten micronutriënten en vezels en het zijn die, die zijn heel belangrijk voor onze gezondheid.
Wees niet fanatiek.
Niets in het leven is zwart-wit, zeker voeding niet. Ik streef iedere dag naar een gezonde voeding en eenvoudige voedselcombinaties, dat kost me niet de minste moeite. Integendeel, dat is waar ik naar verlang. Maar dat wil niet zeggen dat ik ook wel eens kan genieten van een dessert of een foute combinatie. Denk eraan: mijn manier van eten is zeker niet fanatiek en laat ruimte om te experimenteren. 70-80% is basisvoedsel, natuurlijke voeding die mijn lichaam kracht geeft. Denk aan groenten, fruit, noten, eieren, vis, vlees, … en 20-30% is comfortfood: dessert, chocolade, chips … Maar bij mij horen daar dus ook aardappelen en brood bij.
Waarop zijn voedselcombinaties gebaseerd?
De grondleggers van de combinatieleer zijn dr Hay en dr Shelton. Beide dokters hadden problemen met hun spijsverteringsstelsel en zochten naar een manier van eten dat het lichaam het minst belast. Overal in de wereld gingen enthousiaste voedingsspecialisten hiermee aan de slag en zagen ze positieve resultaten bij hun patiënten. Intussen kun je die methode terugvinden in veel populaire gezondheidsboeken.
Een doorbraak op dit vlak was Een leven lang fit van Harvey & Marilyn Diamond. Dit boek stond wereldwijd jaren aan de top. In Duitsland spreekt men over Trennkost. De populairste en bijzonder mooie Engelse foodies, Jasmine Hemsley en Melissa Hemsley, houden eveneens rekening met voedselcombinaties. En ook de bekende Amerikaanse nutritioniste Kimberly Snyder inspireert heel wat Amerikaanse beroemdheden met haar gezonde combinaties.
Voedselcombinaties worden niet serieus genomen door sommige klassieke artsen die vinden dat alleseters alles (samen) moeten kunnen verteren.
Maar als mensen er geen voordelen van zouden ondervinden, waarom zijn deze diëten dan zo populair? Waarom blijven deze diëten het zo lang goed doen, als er toch niets aan is?
In plaats van deze diëten af te doen als nonsens, vind ik het van een grotere deskundigheid getuigen als men zich zou afvragen:
Hoe het komt dat mensen zich beter voelen bij deze manier van eten?
Hoe het komt dat mensen meer energie krijgen door deze manier van eten?
Waarom mensen deze manier van eten wel volhouden?
Waarom mensen er zo veel van afvallen?
Waarom mensen er gelukkiger van worden?
Waarom zoveel mensen die lijden aan het Chronisch Vermoeidheid Syndroom (CVS) zeggen dat ze veel meer energie hebben?
Waarom mensen die last hebben van hun maag- en darmstelsel zeggen dat ze veel minder of geen last meer hebben?
Zou het kunnen dat omdat ‘voedselcombinaties’ niet door de voedingsdeskundigen bedacht zijn, ze daarom zoveel tegengas krijgen? Deze uitdrukking heb ik ontleend aan een bijzonder interessant stuk over ‘superfoods’, geschreven door prof. Dr. Frits Muskiet, met als titel Superfoods, het is niet door de voedingsdeskundigen bedacht en daarom kwam er ruim tegengas.
Lees hier getuigenissen van mensen die eten volgens ‘eenvoudige combinaties’.
* Dr Oyinlola Oyebode, Department of Epidemiology and Public Health, UCL